עת”מ (צפון) 23791-08-19 ארבל ואח’ נ’ עיריית עפולה ואח’ (14/08/2019)
בית המשפט המחוזי בנצרת בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים
עתמ 23791-08-19
בפני:
כבוד השופט עאטף עיילבוני
העותרים:
1. ח”כ משה ארבל
2. שומרי תורה מפלגת ש”ס – התאחדות הספרדים העולמית
העותרים 1 ו- 2 ע”י ב”כ עו”ד ישראל באך, עו”ד אליעזר רודין ועו”ד תום דורון
נגד
המשיבות:
1. עירית עפולה
2. מרכזים לקהילה ולהתחדשות השכונות בעפולה בע”מ (חל”צ)
המשיבות 1 ו- 2 ע”י ב”כ עו”ד איתי קידר
3. היועץ המשפטי לממשלה
ע”י ב”כ עו”ד עידית אונגר עמית
4. שדולת הנשים בישראל – ISRAEL WOMEN’S NETWORK
5. נגה שרון
המשיבות 4 ו- 5 ע”י ב”כ עו”ד חגי קלעי
ידיד בית המשפט:
פורום קהלת
ע”י ב”כ עו”ד מאיר בוכניק ועו”ד מוריה אלימלך
פסק דין
רקע עובדתי:
ביום 31.7.19 פורסם לציבור הרחב דבר קיומה של הופעה של הזמר החרדי מוטי שטיינמץ, אשר אמור להתקיים ביום 14.8.19 באמפיתאטרון שבפארק הציבורי בעיר עפולה.
במסגרת הפרסום בעיתונות, צוין כי בפארק העירוני בעפולה יתקיים המופע בהפרדה מגדרית, וכי המופע המוזיקלי מיועד גם לתושבי הסביבה.
משאותו פרסום, כך נטען, כלל סמלילים של עיריית עפולה, פנתה המשיבה מס’ 5 (להלן: “שדולת הנשים“) לעירייה, וטענה כי המצב המשפטי אוסר על קיומם של אירועים בהפרדה מגדרית במרחב הציבורי.
מהות העתירה דנא:
…
מהלך הדיון לפניי:
…
לאחר שמיעת טענות הצדדים, הציע בית המשפט לצדדים את ההצעה הבאה: האירוע יתקיים בתוך מתחם האמפיתאטרון שבפארק הציבורי בעפולה (מתחם שלפי הסברי ראש העיר יכול להכיל כ- 3,000 אנשים ועוד כ- 10,000 אנשים בשטח הדשא שמאחור), באופן שמתחם האירוע יחולק לשלושה חלקים – האחד, יהא מיועד לנשים; השני, יהא מיועד לגברים; והשלישי, יהא מיועד ופתוח לציבור שירצה להיות נוכח באירוע ללא הפרדה. חלוקת תתי המתחם, כך הבהרתי לצדדים, צריכה להיות אנכית לבמה, על מנת שכל הקבוצות תוכלנה לצפות באירוע באותם תנאים. הואיל והצפי במופע הוא לנוכחות מסיבית יותר של הציבור החרדי, הצעתי כי החלק שייועד לאוכלוסיה המעורבת יהא מצומצם, מידת מה, כדי לאפשר מרחב מספיק לציבור החרדי שיגיע לאירוע.
במסגרת ההצעה הבהרתי לצדדים כי תהיינה מחיצות בין שלושת תתי המתחם כאמור, וכי יהיה שילוט שיאפשר בחירה וולנטארית של באי האירוע לאיזה מתחם ברצונם להשתייך, והכל בלי הכוונה אקטיבית או הפרדה בכפייה. באופן זה, סברתי שתישמר זכותו של כל אדם לבחור את המתחם שיתאים לאורחות חייו ולהשקפותיו.
הצעתי זו הובאה לפני הצדדים לאחר שסיפקתי הבהרות והסברים מדוע, לטעמי, ההצעה מאזנת כראוי בין שלל הטענות, העקרונות והשקפות החיים שהובאו מפי הצדידם.
לאחר הצעתי, יצאו הצדדים להפסקה ולהתייעצות, ועם שובם אל אולם בית המשפט, הודיע היועץ המשפטי לממשלה כי הוא נכון לאמץ את המלצת בית המשפט כפתרון מעשי לאירוע הספציפי בנסיבותיו הספציפיות, מבלי שהדבר יהווה תקדים מחייב מבחינתו, זאת משום שהוצהר כי בכוונת היועץ המשפטי לממשלה ליזום דיון מעמיק בסוגיות העולות בעתירה זו, על מנת לגבש הנחיות ברורות בנדון. העותרים מצדם הודיעו, תחילה, כי אינם יכולים להסכים לתת מתחם שבו ישהו אנשים ללא הפרדה מגדרית, אך לבסוף, הותירו את ההכרעה לשיקול דעתו של בית המשפט.
דא עקא שדווקא שדולת הנשים סירבה להצעת בית המשפט, תוך שהיא מציעה כי מתחם האמפיתאטרון יחולק לשניים: חלק ישמש את הנשים וחלק ישמש את הציבור בכלל, לרבות הגברים החרדים.
אומר כי למשמע הצעת שדולת הנשים, לא יכולתי שלא להביע תרעומת ופליאה על עמדה זו, בהינתן העובדה שבהצעה זו יש הפליה מובנית כלפי הגברים החרדים, המבקשים גם הם לצפות בהופעה בהפרדה מלאה מנשים. יצוין כי עמדתה של שדולת הנשים, כפי שהובעה בעתירה הראשונה ובטיעון לפניי, עלולה להביא לביטול האירוע כליל, כשמשמעות הדברים היא שעמדתה של שדולת הנשים לא זו בלבד שאינה מיטיבה עם הנשים החרדיות, אלא אף פוגעת בהן, משהיא משמיטה מתחת רגליהן את האפשרות לצאת לאירוע זמר כמו זה המתוכנן.
בנסיבות האמורות, עמדה שדולת הנשים על סירובה להצעת בית המשפט.
…
הכרעה בטענות הסף:
…
לגוף העניין:
…
סוף דבר:
על יסוד כל האמור לעיל, אני מורה על בטלות החלטת העירייה, אשר הסכימה לביטול ההפרדה המגדרית באירוע, ומורה על החזרת העניין לבחינתה של העירייה ולקבלת החלטה מושכלת בנדון.
…