הנחיית יועמ”ש היסטורית 22.001 מעמדו של ילד שנולד להורים שנישאו בטקס דתי בחו”ל (01/12/1968) – DOCX / PDF
הנחיית יועמ”ש היסטורית
מעמד אישי
22.001 מעמדו של ילד שנולד להורים שנישאו בטקס דתי בחו”ל
י’ כסלו תשכ”ט (1 דצמבר 1968)
מעמדו של ילד שנולד להורים שנישאו בטקס דתי בחו”ל
נתעוררה השאלה בדבר מעמדו של ילד בנסיבות דלקמן: הילד נולד בשנת 1948 בגרמניה ונרשם בספר הלידות כילד “בלתי חוקי”. הוריו ערכו בשנת 1945 בגרמניה טכס נישואין לפי דין תורה, אך לא לפי דין המקום, והשיגו בשנת 1960 פסק דין של בית הדין הרבני בתל-אביב-יפו על קיום נישואיהם כדת משה וישראל. האם, הנמצאת בראשון לציון, ביקשה תיקון רישום הלידה על-ידי ציון הילד כילד “חוקי”.
1. מתיאור העובדות ניתן להסיק שהילד והוריו עלו ארצה ורכשו מקום מושב בישראל וגם (מה שיכול להיות חשוב בשביל ביח המשפט הגרמני) שרכשו בתוקף חוק השבות אזרחות ישראלית. כידוע, רוכש כל עולה לארץ אה האזרחות הישראלית אלא אם כן יבקש במפורש לשמור לעצמו אוזרתות זרה.
2. “עניני נישואין … של יהודים בישראל אזרחי המדינה או תושביה” נמצאים לפי סעיף 1 לחוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי”ג-1953, “בשיפוטם הייחודי של בתי דין רבניים”. פסק הדין הנ”ל של בית הדין הרבני (בהנתן שההורים הנם יהודים אזרחי המדינה או תושביה) מכיל על כן תשובה מסופית לבבי שאלם נישואיהם של ההורים.
3. יתרה מזו; המושג ילד בלתי חוקי, כמשמע החוק הגרמני (unehelich) אינד ידוע למשפט העברי החל בענין זה על יהודים במדינת ישראל. המשפט העברי מכיר בילד שאביו אינו ידוע. אולם בעיה זו אינה נתעוררה במקרה רנן, שכן ההורים ידועים ולא עוד אלא שהציגו פפק דין ממוסד מוסמך כי אמנם נישאו כדין.
בהנחה כי הילד וההורים הם תושבי ישראל, חל עליו, כאמור, המשפט העברי ומבחינת התוק הישראלי נחשב הילד לפי כלי עלמא כילדיהם של ההורים הנ”ל.