בג”צ 6556/11 יואל גליקמן נ’ מפקד זרוע היבשה צה”ל ואח’ (05/10/2011)

בג”צ 6556/11 גליקמן נ’ מפקד זרוע היבשה צה”ל (05/10/2011)

 

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק

בג”צ 6556/11

 

בפני:

כבוד הנשיאה ד’ ביניש

כבוד המשנה לנשיאה א’ ריבלין

כבוד השופטת מ’ נאור

 

העותר:

יואל גליקמן

נ ג ד

המשיבים:

1. אלוף סמי תורג’מן, מפקד זרוע היבשה, צה”ל

2. אל”מ ערן ניב, מפקד ביה”ס לקצינים בה”ד 1, צה”ל

3. סא”ל עוזי קליגר, מפקד גדוד “גפן” בבה”ד 1, צה”ל

4. תא”ל הרב רפי פרץ, הרב הצבאי הראשי (משיב פורמאלי)

 

עתירה למתן צו על תנאי וצו ביניים

 

תאריך הישיבה:

ז תשרי ה’תשע”ב (05/10/2011)

 

בשם העותר:

בעצמו

בשם המשיבים:

עו”ד נחי בן אור

 

פסק-דין

 

הנשיאה ד’ ביניש:

 

העתירה שלפנינו הופנתה כנגד הדחתו של העותר מההשלמה החילית של קורס קצינים. הרקע להדחה היה סירובו של העותר לקיים פקודה שניתנה לכל חניכי הקורס להשתתף בערב מורשת קרב שבמסגרתו שולבו קטעי שירה מבוצעים בידי להקה שבה השתתפו חיילות לצד חיילים. בניגוד לפקודה בה חייב המפקד את העותר להישאר במקום, עזב העותר את המקום בעת השירה. העותר סירב להצהיר לאחר מכן, כי לא ינהג כך אם הסיטואציה תישנה פעם נוספת. יצוין כי רוב מכריע של חיילי הגדוד שהשתתפו באירוע נותרו במקום, אך היו מספר חיילים נוספים שיצאו מהמקום עם העותר. אלה מהם שקיבלו על עצמם את חובת הציות הוחזרו לקורס.

בעתירה נתבקשו סעדים שונים. העיקרי שבהם היה הבקשה לביטול ההדחה מהקורס. סעד זה אינו אקטואלי עוד, כיוון שהקורס עומד בפני סיום ועל פי ההחלטה בעניינו של העותר, בהתקיים תנאי הסף המקובלים – המלצת מפקדיו – יוכל העותר לחזור לקורס הקצינים הבא שייפתח במועד קרוב.

יתר הסעדים שהעותר ביקש נוגעים לטענתו כי מפקדו וכן המפקדים שמעליו נהגו בניגוד למדיניותו המוצהרת של הצבא כפי שזו באה לידי ביטוי בפקודת מטכ”ל מס’ 33.0207 בעניין “שירות משותף לחיילים ולחיילות בהיבט השילוב הראוי”. פקודה זו המסדירה עניינים שונים הנוגעים לשירות ביחידות מעורבות של אוכלוסיות שונות, ובהן היחס ביחידות בהן משרתים חיילים שומרי מצוות ונשים, קבעה שורה של איזונים בפרמטרים שונים. הפקודה מאפשרת בפעילויות תרבות, נופש והווי, לחייל או לחיילת, להשתחרר מפעולות בהן קיים חשש שהפעילות תיפגע באמונתם, בערכיהם או באורח חייהם ונקבע כי לחיילים תוצע פעילות חלופית. כך הפקודה. לטענת העותר זוהי הפקודה שחלה על עניינו ולא יושמה בידי מפקדו, ואילו המשיבים סבורים שאין מדובר בנסיבות שהוראה זו חלה. מכל מקום הם מדגישים את חובת הציות במסגרת הצבאית שרק פקודה בלתי חוקית בעליל מאפשרת לחרוג ממנה.

לא ראינו כי עלינו ליתן פרשנות לפקודת המטכ”ל ולתחולתה בנסיבות, עניין זה נוגע בראש ובראשונה לרשויות הצבא. מכל מקום המשיבים הודיעו כי בימים אלה ממש נערכת עבודת מטה שנועדה לבחון את “מדיניות השילוב הראוי” וזו החלה עוד לפני שאירע האירוע נשוא העתירה. תכליתה של עבודת המטה, כך נמסר לנו, ללמוד מהניסיון שנצבר ביישום פקודות המטכ”ל בנושא השילוב וליתן ביטוי “למחויבות הצבא ליצור סביבת שירות הולמת לכלל המשרתים בו, מכל רבדי החברה”.

עבודת המטה, כך נמסר לנו, צפויה לכלול גם המלצות בעניין שירת נשים. עבודת המטה תסתיים בשבועות הקרובים, וכפי שמציינים המשיבים תיתן ביטוי הולם לגישות השונות, מבלי לפגוע בחובת השירות של כל חלקי האוכלוסייה שומרי המצוות ובשירות של חיילות בצה”ל.

במצב דברים זה העתירה אינה אקטואלית עוד בעניין שיבוצו של העותר בקורס, ועם זאת טרם בשלה כדי שהוראות הצבא יובאו לביקורת שיפוטית.

לפיכך העתירה נדחית.

 

ניתן היום, ז ‘ בתשרי ה’תשע”ב (05/10/2011), בפני באי-כוח הצדדים.