בג”צ 1868/07 ‘נאמני הר הבית’ נ’ ממשלת ישראל (04/06/2007)

בג”צ 1868/07 ‘נאמני הר הבית’ נ’ ממשלת ישראל (04/06/2007)

 

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק

בג”צ 1868/07

 

בפני:

כבוד הנשיאה ד’ ביניש

כבוד המשנה לנשיאה א’ ריבלין

כבוד השופט ע’ פוגלמן

 

העותרת:

תנועת נאמני הר הבית

נ ג ד

המשיבים:

1. ממשלת ישראל

2. היועץ המשפטי לממשלה

3. רשות העתיקות

4. משטרת ישראל

 

עתירה למתן צו על תנאי וצו ביניים

 

תאריך הישיבה:

יח סיוון ה’תשס”ז (04/06/2007)

 

בשם העותרת:

עו”ד נפתלי ורצברגר

בשם המשיבים:

עו”ד יובל רויטמן

 

פסק-דין

העותרת שבה ומעלה בפנינו טענה שנידונה בעבר במספר עתירות, והיא מופנית כנגד עבודות חפירה שלטענת העותרת מבוצעות בהר הבית ופוגעות פגיעה בלתי הפיכה בעתיקות שיש להן חשיבות מהמעלה הראשונה בשל ערכן ההיסטורי, הדתי והלאומי. לטענת בא-כוח המשיבים, כל הטענות שהעלתה העותרת הועלו כבר בטענותיה בבג”צ 2188/04 ומאז לא חל שינוי משמעותי בשטח; אנשי רשות העתיקות ואנשי משטרה מפקחים על כך שלא יעשו עבודות הפוגעות בעתיקות במקום, וזאת באופן שוטף. המדינה טוענת כי הבירור התקיים בעניין זה בעתירה הקודמת והפיקוח מתמשך במתכונת שנקבעה מאז ועד היום.

אין חולק, כמובן, על חשיבותם של העתיקות המצויות על הר הבית ועל הצורך לשמר שרידים היסטוריים רבי ערך הפזורים על פני ההר שחלקם הוצאו, ככל הנראה, בחפירות שנערכו לטענת המשיבים, לפני שנים בחלקו המזרחי של ההר. המשיבים מכירים בחובתם לשַמֵר את העתיקות שבמקום ולמנוע גרימת נזק לממצאים הפזורים במקום, חובה זו הוכרה בפסיקתו של בית משפט זה עוד לפני שנים.

המשיבים חוזרים וטוענים, כפי שטענו בתשובה לעתירה בבג”צ 2188/04 שהוגש בידי אותה העותרת – כי “משטרת ישראל ורשות העתיקות פועלות בדרכים שונות על מנת להבטיח, בתבונה, ברגישות ובזהירות הנדרשים, כי לא יגרמו נזקים לעתיקות המצויות על הר הבית”. כן שבים ומודיעים המשיבים כי יחידת פיקוח מטעמם פועלת בהר ועורכת מדי יום ביומו בדיקה של האתרים המצויים על הר הבית על מנת לוודא כי לא מבוצעות על ההר עבודות שאינן בידיעת המשיבים, באישורם ובפיקוחם.

ארכיאולוג מרחב ירושלים ברשות העתיקות, אישר במכתב חתום על ידו בימים אלה ממש, כי הפריטים שהעותרת מצביעה עליהם נערמו עוד בעת ביצוע העבודות שהתקיימו בין השנים 1999-2001, וכי “לא ידוע לרשות העתיקות על פעולות בהן נחפרו פריטים עתיקים נוספים בשנתיים האחרונות או בזמן הנוכחי”.

אותן חפירות הנזכרות במכתבו, נידונו כאמור בעתירה הקודמת ומאז לא ארע דבר משמעותי במקום.

בנסיבות אלה ונוכח ההצהרה על קיום הפיקוח השוטף, לא ראינו כי יש מקום להיעתר לעתירה שאינה מגלה עילה להתערבותנו לשם הבטחת הפיקוח הדרוש לשמירת העתיקות בהר הבית.

אשר על כן העתירה נדחית.

 

ניתן היום, יח סיוון ה’תשס”ז (04/06/2007), בפני באי-כוח הצדדים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *